Halászati-horgászati szabályozás a Kárpát-medencében

Nemzetközi konferencia és szakember találkozó

2013. november 22. , Szeged

Beszámoló a Konferenciáról

Sikeresen zajlott le az alapítványunk által szervezett első nemzetközi konferencia. A konferencia vendégei, kiállítói és támogatói egyaránt megelégedetten tértek haza a nap végén. A vendégek számára a hazai és nemzetközi előadók értékes, hasznos és aktuális ismereteket adtak át a nap folyamán.

Az előadások széles körben érintették a fő témakört, a horgászati és halászati szabályok változásait. A vendégek megismerhették a Halászati Operatív Program (HOP) végrehajtásának aktuális helyzetét. Előadást hallhattak a magyar halászati ágazat stratégiáját megalapozó problémaelemzésről, valamint a HOP szerepéről a természetesvizi halgazdálkodás fejlesztésében.

Több szemszögből is górcső alá került a téma, hiszen a törvényalkotó, a végrehajtó, a horgászati/halászati szervezetek, a turisztika nézőpontjából is szemléltették az előadók az új törvény és a rendeletek várható hatásait. A résztvevő hallgatók az előadásokat követően több szinten is megvitathatták az előadások tanulságait. Ez már önmagában is eredményessé tette a konferencia munkáját, de ezen kívűl más eredmények és fontos események színhelyévé vált a rendezvény.

Így például a nemzetközi fórummá és szakember találkozóvá is minősült az esemény, hiszen az idelátogató szakemberek számára ritka alkalom nyílt a más országokból küldött kollégáik személyes megismerésére. Itt találkozott például a MOHOSZ elnöke, Fűrész György a Román szövetség elnökével, Popescu Stefannal.

A plenáris ülést és a HOP szakember találkozót követően pedig a Halászati Stratégiai Koordináló Bizottság (HASKOBI) tartott egyeztető megbeszélést. A HASKOBI tagjai előadást hallhattak a nemzeti akvakultúra stratégiát megalapozó „Fehér Könyv”-ről.
A rendezvény helyszínén párhuzamosan zajlott a Miniszterelnökség és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által rendezett MAHOP partnerségi találkozó. A résztvevők rendkíül aktívan vettek részt az eseményen, hiszen az általuk képviselt vélemények, elképzelések beépülhetnek a következő tervezési időszak stratégiai tervezésébe.

A rendezvényre érkezett vendégek számára arra is lehetőséget biztosítottunk, hogy az általuk képviselt szervezetek tevékenységéről, elképzeléseiről tájékoztathassák az itt megjelent média képviselőt.

A megjelent nemzetközi kiállítók számára is rendkívüli alkalom nyílt szolgáltatásaik, termékeik bemutatására.

Rendkívüli eredmény, viszont hogy határ menti, méghozzá mindjárt három határ menti regionális megállapodás jött létre a Víz-Hal-Ember közhasznú alapítvány kezdeményezésére és koordinálásával Csongrád, Békés (Magyarország), Bihar, Arad, Temes (Románia) és Újvidéki (Szerbia) szervezetek között a határ menti vizeink biológiai és más értékeinek hosszú távú megőrzésének érdekében. A közös munka során természetvédelmi, horgászati, oktatási témakörökben valósulhat meg együttműködés az érintett szervezetek részvételével. Az így elkezdett folyamat mintaként szolgálhat később más határ menti régiók közötti együttműködések kialakításához.

——————————————————————————————————–

Helyszín: Szeged, Szent-Györgyi Albert Agóra (http://www.agoraszeged.hu/)

Megközelítés:  Autóval: Gogol utca 32. , Gyalog: Kálvária sugárút 23.

Időpont: 2013. november 22. (Péntek)

Jelentkezési határidő: 2013. november 20. (Szerda)

Tervezett létszám: 350 fő

Téma: A halászati-horgászati szabályozás változásai nemcsak hazánkban, hanem a szomszédos országokban is napirenden vannak. Alapítványunk kezdeményezte és magára vállalta egy nemzetközi konferencia megszervezését, amely be kívánja mutatni a Kárpát-medencei horgászati szabályozás országonkénti rendszerét. Módunkban lesz megismerni a formálódó elképzeléseket a környező országok előadóinak segítségével és be tudjuk mutatni a magyarországi példát számukra. Kitűnő lehetőség lesz arra, hogy a kerettörvényekhez rendelt végrehajtási utasításokhoz jó példákat találjunk.

Programok:  (Helyszín: Konferenciaterem)

  • Regisztráció: 09:00 – 10:00
  • Plenáris ülés: 10:00 – 12:00, 13:00 – 16:00
  • HOP szakembertalálkozó: 16:15 – 18:00
        • Mihálffy Szilvia – A Halászati Operatív Program végrehajtásának aktuális helyzete
  • HASKOBI (Halászati Stratégiai Koordináló Bizottság) ülés: 17:30-18:30
        • Gábor János – Nemzeti Akvakultúra Stratégiát megalapozó Fehér Könyv bemutatása

A plenáris ülés előadásai:

Megnyitó: 10:00-10:10 Varró Zoltán, Víz-Hal-Ember Közhasznú Alapítvány Kuratóriumi elnök

– 10:10-10:45 Bardócz Tamás, Főosztályvezető,  VM Erdészeti, Halászati és Vadászati Főosztály – Új horgászati és halászati szabályozás Magyarországon

– 10:45-11:10 Dr. Szűcs István PhD, egyetemi docens, tanszékvezető, Debreceni Egyetem – A magyar halászati ágazat stratégiáját megalapozó problémaelemzés

– 11:10-11:35 Halasi-Kovács Béla  – A HOP szerepe a természetes vizi halgazdálkodás fejlesztésében 

– 11:35-12:00 Dr. Vitalij Bekh (Halászati Intézet, Kijev,Ukrajna) – A rekreációs halászat szabályozása Ukrajnában. 

– Ebédszünet: 12:00-13:00

– 13:00-13:25 Marija Smederevac-Lalic – Összefoglaló a kereskedelmi és rekreációs halászat helyzetértől Szerbiában 

– 13:25-13:50 Aleksandar Hegedis – A halászati program és annak halászati erőforrásokra gyakorolt hatása Szerbiában

– 13:50-14:15 Marisanda Pârâianu – Horgászati és halászati szabályozás Romániában

– 14:15-14:40 Fűrész György ügyvezető elnök, Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) – A horgászat gazdaságának hazai jellemzői, a vizek hasznosításának jogi környezete

– 14:40-15:05 Busi László kapitány, Tiszai Vízirendőrség – Halvédelem a rendőrség szemszögéből

– 15:05-15:30 Dr. Glózik Klára PhD, egyetemi adjunktus SZIE – GAEK , a Békés Megyei Tourinform Iroda vezetője –Horgászturisztika Magyarországon 

– 15:30-15:55 Láda Gáspár ügyvezető elnök, Horgászegyesületek Csongrád Megyei Szövetsége – Ökológiai halászat – Horgász célú halgazdálkodásban

Tolmácsolás: Angol, Német, Szerb, Román

—————————————————————————————————————————
MAHOP rendezvény: (Helyszín: Informatórium): 12:00 – 16:00

Regisztráció: 11:00-12:00

A Miniszterelnökség, a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium rendezésében.

További információ a MAHOP rendezvényről ITT

——————————————————————————————————

Részvételi díj: INGYENES

Figyelem!

A résztvevők számára lehetőséget biztosítunk, hogy országának horgász-turisztikai vonatkozású attrakcióit bemutathassa, akár kiállítóként is.

Szükség esetén a távolról érkezők számára segítséget nyújtunk a szállásfoglalásban is.

Kedvezményes szállásfoglalás lehetséges ITT

A plenáris ülésen résztvevő vendégek számára „menüs”,kedvezményes étkezés biztosított,

Részletek: ITT

Eddig regisztrált minisztériumok, szervezetek, egyesületek