Víz-Hal-Ember Díjátadó 2013

Ember a Vízért: Bak Sándor

Szakmai életútját megalapozó hidrogeológus mérnöki oklevelét a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem Bányamérnöki Kar, Műszaki földtudomány szak hidrogeológiai ágazatán szerezte meg 1978-ban. Majd a Budapesti Műszaki Egyetemen 1989-ben vízellátási csatornázási szakmérnöki végzettséget szerzett. 1978. szeptember 15. napján műszaki előadóként helyezkedett el a Körösvidéki Vízügyi Igazgatóság Vízgazdálkodási Osztály állományában.

A Magyar Hidrológiai Társaság Békés Megyei Területi Szervezetének szakmai és koordinációs munkájában 1983 óta aktívan részt vesz. Az MHT megyei szervezetének először 1995-ben titkára, majd 1999 óta elnöke lett. 2007 óta a Magyar Hidrológiai Társaság Országos elnökségének is tagja.

 

Ember a Halért: Dr. Váradi László

Az akvakultúra fejlesztés világszerte elismert szakértője. Szakmai munkássága Szarvashoz kötődik, ahová az egyetem elvégzése után 1972-ben került. Először az Öntözési Kutatóintézetben, majd 1975-től nyugdíjazásáig a Halászati és Öntözési Kutatóintézetben dolgozott, amelynek 20 évig igazgatója volt.

Munkájával a haltermelés, illetve környezetbarát és víztakarékos haltermelő rendszerek fejlesztését szolgálta nem csak Magyarországon de a világ mintegy 30 országában. Nemzetközi szervezetek szakértőjeként aktívan részt vett a fejlődő országok élelmiszerellátásának javításában a szegénység elleni harcban.

Több évtizedes tevékenységével nem kis mértékben járult hozzá ahhoz, hogy Szarvas nem csak Magyarország de Európa egyik kiemelkedő halászati, illetve akvakultúra fejlesztési központjává fejlődött, de városunk nevét a halászat révén sok felé ismerik az egész világon.

Ember az Emberért: Szarvasi Ótemplomi Szeretetszolgálat

Testvéregyházuk 1992-től indította a Szeretetszolgálatot, nyilván abból a sürgető vágyból, hogy a Krisztusba vetett hitük ne templomi szólam, vagy őseik hagyománya legyen csak, hanem – hűen az sok évszázados evangélikus hithez – a mindennapok kihívásaira, szükséghelyzeteire megfelelő választ adjon. Szent Jakab levelében olvashatjuk: „Mert ahogyan a test halott a lélek nélkül, ugyanúgy a hit is halott cselekedetek nélkül.” (2,16).

A Szeretetszolgálat – de bontsuk ki – a vezetők, a hivatásos munkatársak és az önkéntesek lelkülete, elhivatottsága, munkájuk színvonala arra enged következtetni, hogy jelmondatuk lehetne az az elismerés, az a díj, melyet most megkapnak: ember az emberért.

 

Horgászsportért díj: Búzás Mihály

2013.december 29.-én került átadásra Szerbiában a 2. alkalommal megrendezett menyhalfogó verseny keretein belül a fent említett díj, melyet Búzás Mihály vehetett át a horgászsportért végzett kiemelkedő munkássága végett.

Horgászati témájú írásai a Jó Pajtás Vajdasági Ifjúsági lapban, az Újvidéki Magyar szó napilapban és más szerb nyelvű horgászmagazinokban jelentek meg. Évek óta a Magyar szó horgászrovatának főszerkesztője. Riportjait, és novelláit áthatja a sporthorgászat és a vízparti etika magasabb szintre emelésének szándéka. Rendszeresen állít a vizeket járó olvasói elé olyan követendő erkölcsi példát, amely nagyban hozzájárult a horgásztársadalom horgászerkölcsének utóbbi években tapasztalható változásához.