Szarvasi Horgász és Halas Gasztronómiai Napok

A 2012 március 22-én (A víz világnapján) aláírt együttműködési keretmegállapodás születése és jelentősége

Magyarországon a fogyasztók döntő többsége nem ismeri a halételek elkészítési módját, kivéve néhány hagyományos receptet. A haltisztítás, az előkészítés munkafázisait nem akarja, vagy nem tudja végrehajtani. A gyakorlati tudás ebben a tekintetben a társadalom nagy részéből hiányzik. A halfogyasztás kedvező élettani hatásainak ismeretét tekintve kicsit jobb a helyzet, viszont mégsem épült be az életünkbe a halgasztronómia kultúrájának fontossága.Az ezzel kapcsolatos feladatok sokrétűsége egy komplex, integrált programcsomag összeállítását követeli meg, amely a marketingeszközök térházát vonultatja fel a megvalósítandó cél érdekében. Ennek végső hatásaként ismertté válhat a hagyományos és a mai kornak megfelelő halkultúra, egészséges irányba tolódhat el a népesség gasztronómiai szokásrendszere és végső, mérhető hatásként nőhet a lakosság halfogyasztása.

A halászati, horgászati, vízgazdálkodási, környezet-és természetvédelmi, turisztikai érdekek sok területen konfliktusokkal terheltek. Ezek nagy része egyeztetéssel, folyamatos párbeszéddel, hatékony, gyors információáramlással kezelhető. A közös fellépés, nyitás a nagyközönség irányába minden szereplő elemi érdeke. Ez a fajta kommunikáció feloldhatja a vélt és valós sérelmek, érdekellentétek – sajnos erősen berögzült – rendszerét. Minden érintett ágazati szereplő társadalmi megítélése jelentősen javulhat ennek hatására.

A Víz-Hal-Ember Közhasznú Alapítvány a „Szarvasi Horgász és Halas Gasztronómiai Napok” programsorozatként történő megrendezésével deklaráltan vállalja ennek a célrendszernek hosszú távú megvalósítását.

Ennek szellemében ünnepélyes keretek között, Szarvas város önkormányzatának képviselőtestületi ülésén került sor 2012. március 22.-én a felek közötti keretmegállapodás aláírására. Szimbolikus jelentőségű a dátum, hiszen ekkor ünnepeljük a Víz Világnapját.

A keretmegállapodás egy széles körű összefogás megnyilvánulása, amely arra irányul, hogy hosszú távon megrendezzük az Alapítvány irányításával a „Szarvasi Horgász és Halas Gasztronómiai Napok” rendezvénysorozatot. Az aláírók garanciát jelentenek arra, hogy a rendezvény elismert, országos jelentőségű eseménnyé váljon.

A keretmegállapodás aláírói:

 • Víz-Hal-Ember Közhasznú Alapítvány
 • Szarvas Város Önkormányzata
 • Szarvas Város Barátainak Köre Közhasznú Egyesület
 • Szarvasi Sporthorgász Egyesület
 • Kákafoki Horgászegyesület
 • Halászati és Öntözési Kutatóintézet
 • Magyar Akvakultúra Szövetség
 • Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetsége
 • Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége
 • Jókai Színház Békéscsaba
 • Körösi Halász Szövetkezet
 • Körös-menti Turisztikai és Kulturális Egyesület (TDM)

Az Alapítvány munkatársai különleges halételekkel lepték meg az aláírókat. Nagy sikert aratott a „Szarvasi Halburger” és a különböző halpástétomokkal töltött sütemények is osztatlan elismerésben részesültek.