Halasnap 2016

IV. Szarvasi Horgász és Halas Gasztronómiai Napok
Társrendezvény: V. Egészségnap

Rendezvény helyszíne: Szarvas – Kacsa-tó és környéke

Rendezvény időtartama és időpontja:
2016. augusztus 05- 2016. augusztus 06.

A rendezvényen részt vettek száma, összetétele:
A IV. Szarvasi Horgász és Halas Gasztronómiai Napokon megközelítőleg 1500 látogató vett részt a programokon összesen. A program résztvevői: a szarvasi civil és hivatásos természetvédelem szervezeteinek képviselői, a halászati ágazat kutatóintézetének és válalkozásainak munkatársai, a főzőversenyre nevezett csapatok, a gyermek horgászverseny résztvevői, a Nepomuki Szent János Lovagrend tagjai, a Fehérasztal Lovagrend tagjai, valamint Szarvas Város érdeklődő közönsége és a rendezvényen megjelent turisták.

A rendezvény összefoglaló leírása:
A IV. Szarvasi Horgász és Halas Gasztronómiai Napokon igyekeztünk olyan program összeállítására törekedni, hogy minden korosztály megtalálja a számára tetsző programot. Kiemelt figyelmet szenteltünk az egészséges életmóddal kapcsolatos előadások, bemutatók szervezésére. A rendkívül színesre sikerült rendezvényre az ország sok területéről érkeztek látogatók. Az első napon egy koncerttel, a „Feláldozható” zenekarral és egy discoval, „Dj Leslie”-vel kedveskedtünk a rendezvényre érkezőknek, valamint halétel kóstoltatással vártuk a vendégeket.
A rendezvény fő napján, augusztus 6-án már reggel 8-tól kezdődtek a programok. Reggel 9 órától kezdődött a gyermek horgász verseny, a Kákafoki Horgász Egyesülettel közös szervezésben. A gyermekek láthatóan nagyon élvezték a versenyt, felkészülten érkeztek. Ez meg is mutatkozott a fogási eredményben.
A kiállítók színes programokkal készültek, a főként gyermekekkel érkező családok számára. A NAIK-HAKI nagyon látványos akváriumokat telepített ki a kiállítói sátor alá, így a látogatók testközelből láthatták hogy is néz ki a compó, az afrikai harcsa, vagy éppen a kecsege.
A Nepomuki Szent János Lovagrend látványos lovagavatója történt meg a nagyszínpadon.
Az Alföldvíz ZRT szintén rengeteg gyermeket érdeklőt vonzott. A gyermekek mikroszkóp segítségével nézhették meg az alacsony rendű vízi élőlényeket, mikroszervezeteket. Azoknak a szabad szemmel nem látható részeit. Látványos vízkémiai kísérleteket végeztek, amelybe bevonták a rendezvény közönségét.
A NAIK-HAKI halboncolás bemutatót tartott. Kalmár Mihály halászmester megmutatta a látogatóknak hogyan kell szakszerűen konyhakészre megtisztítani az élő halat.
A Szarvasi Városi Könyvtár szervezésében a gyermekek egy „ökomata” elnevezésű gépen keresztül válaszolhattak a biológiai kérdésekre, amelyek helyes megválaszolása után ajándékban részesülhettek.
Következő program a Halkolbász Lovagrend látványtöltése volt. Szarvason még nincs hagyománya, de országosan sem ismert a halkolbász készítésnek technikája. Akik megtekintették a bemutatót sem a látványban, sem a halkolbász ízében nem csalódtak. Halfőző versenyünkre számos csapat regisztrált. A csapatoknak biztosítottuk az étel elkészítéséhez szükséges hal alapanyagot. A délelőtt folyamán a csapatok több kategóriában elkészített ételeiket a szakmai zsűri folyamatosan ellenőrizte. Az ételek leadása után kialakult a kategóriánkénti végleges sorrend, amelyet a zsűri ünnepélyes eredményhírdetés keretében értékelt. A nyertesek nagyon sok értékes ajándékkal tértek haza. Kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy minden nevezett főző csapat kapjon valamilyen elismerést, illetve ajándékot.
További programjaink: Zenekari koncertek, bábelőadás, Tiszai Vízirendészek szakmai előadása a vizi közlekedés szabályairól, musical- és táncbemutatók, strandbirkózó verseny az egézségnaphoz kapcsolódóan, kutyabemutató, gyermekeknek szóló programok, kisállat simogató, egészségügyi szűrések, mérések, véradás, egészséges és életmódjavító termékek bemutatója.
További színpadi programjaink: Mótyán Tibor és zenekari koncert, Dr. Deák Sándor köszöntője. Három kismalac -báb előadás Süni bábcsoport, FábriSÓ – Pro -Gym és Fábri János erőemelő, Szarvasi Muslincák, Vértessy Tánc-csoport előadása, Jókai Színház Színitanodájának előadása, Babylon TSE és a Blue Gym táncbemutatói, Táltos Dobkörök, Körös Party Band koncert.

Társrendezvény: Egézségnap programjai:
-Egézségügyi szűrések
-Véradás
-Mentősök bemutatója
-Nordic Walking
-KOMÉP helyitermék bemutató
-Krsnyak Sándor életjavító megoldások
-Drágakő és Bach virágterápia
-AVON smink bemutató
-Oriflame smink tanácsadás
-Méhészeti termékbemutató, Móga méhészet

IV. Szarvasi Horgász és Halas Gasztronómiai Napok kísérő programjai:
-Gyermek horgász verseny – Kákafoki Horgász Egyesület
-Kenumaraton
-I. Mozzarella Strandbírkózó verseny
-Kisállatsimogató
-Kutyabemutató
-Funkcionális edzés bemutató
-Sárkányhajó erőpróba
-Harencsár László mesél

Kiállítók, bemutatók közül részt vettek: NAIK-HAKI, Körös-Maros Nemzeti Park, Alföld Víz Zrt., Szarvasi Arborétum, Körös-szögi Nonprofit Kft., Koszta József Múzeum – Szentes, Szarvasi Városi Könyvtár, Halkolbász Lovagrend, Haltisztítás bemutató – Kalmár Mihály halász mestertől, Halboncolás bemutató.

Miért is van szükség erre a rendezvényre:
A IV. Szarvasi Horgász és Halas Gasztronómiai Napok a halas gasztronómia, illetve a halételek fogyasztásának népszerűsítését és hagyományainak ápolását igyekszik elősegíteni. A rendezvényre ellátogatók rengeteg halfogyasztással, egészséges életmóddal, közösség építéssel, szórakozással, kikapcsolódással kapcsolatos program közül válogathattak.

A társadalmi környezet leírása:
Szarvas városa a Körösök mentén elhelyezkedő település, melynek életében meghatározó szerepet játszik a halászati kutatás, a horgász turizmus, és a víit környezetvédelem. Szarvas városának és a környékben élőknek szüksége van arra, hogy egy halászattal, horgászattal, halgasztronómiával kapcsolatos programsorozat kerüljön minden évben megrendezésre. Mind a helyi, környékbeli, mind a turistaként ide látogató gyermekek, felnőttek, idősek nagy örömére szolgál a IV. Szarvasi Horgász és Halas Gasztronómia rendezvény megtartása.

A program emberi erőforrás szükséglete:
– rendezvény szervezői, feladatirányítói,
– helyi és környékbeli civil szervezetek, vállalkozások
– fellépők, előadók,
– önkéntesek,
– kiállítók, bemutatók, árúsok

A program infrastrukturális szükséglete:
– helyszínen kiállító- és rendezvény sátrak
– színpad a fellépőknek, előadóknak, hang és fény technikával
– résztvevők kiszolgálásához szükséges eszközök
– padok, asztalok a főzőversenyhez, kiállítók, bemutatók, látogatók részére,
– kézműves, gyermekfoglalkoztatókhoz eszközök.
-elektromos áram lekötés
-kóstoltatás és gasztronómiai kiszolgálás eszközei
– biztonsági őrzés eszközei
– szociális blokk működtetése
– szemétszállítás
– egézségügyi felügyelet

A rendezvényen használt „módszerek” bemutatása:
A IV. Szarvasi Horgász és Halas Gasztronómiai Napok előkészítő, szervező munkálatai során igyekeztünk megtalálni azokat a célcsoportokat akiket a rendezvényünk segítségével meg tudunk szólítani. A meglévő címlistáink alapján megkerestük azokat a szervezeteket, amelyek a rendezvényen aktív szereplőként vagy látogatóként részt kívánnak venni. Ezt a szervező munkát sikeresnek ítélhetjük meg. A rendezvény helyszínén a látogatók érdeklődését igyekeztünk látványos bemutatókkal, gasztronómiai versennyel, egézségügyi szűrésekkel, horgászversennyel felkelteni. A kóstoltatások során bebizonyosodott, hogy a jól elkészített halételeket azok is szívesen elfogyasztják, akik egyébként nem szeretik ezeket a fajta ételeket.

A rendezvény sikerességének leírása:
A program sikerességéhez egyrészt hozzájárult a helyi, környékbeli civil szervezetek, önkéntesek, kulturális közfoglalkoztatottak összefogása, közös munkája. A másik igen lényeges tényező, hogy sikerült több támogatót találni, akik fontosnak tartják a IV. Szarvasi Horgász és Halas Gasztronómiai Napok rendezvény színvonalas megrendezését. A magas látogatói létszám igazolta a program szükségességét.

A rendezvény eredményei:
A IV. Szarvasi Horgász és Halas Gasztronómiai Napok programsorozat megközelítőleg 1500 főt vonzott. A visszajelzések és a támogatók is hiánypótlónak minősítették a rendezvényt. Egyedülállóan megmozgatta a IV. Szarvasi Horgász és Halas Gasztronómiai Napok a helyi civil szervezeteket, lakosságot, támogatókat, látogatókat, bemutatókat. Egy ilyen rendezvényen a megjelentek számára nagyon fontos a kapcsolatépítés lehetősége. A régió turisztikai kínálatában kiemelkedően fontos szerepet tölt be a rendezvény.

A rendezvény számszerűsíthető eredményei:
A programot látogatók száma, becslés szerint 1500 fő.
Ebben a számban teljesen megosztva található meg: helyi, környékbeli, vidéki, külföldi, férfi, nő, gyermek, idős.
A program szervezésében résztvevők száma: 10 fő
Fellépők, előadók, kiállítók, bemutatók száma megközelítőleg: 150 fő.
Főzőversenyen résztvevők száma: 50 fő.
Gyermekhorgászversenyen résztvevők száma: 20 fő.

A rendezvény együttműködő partnerei, közreműködői:
– Földművelésügyi Minisztérium
– Békés Megyei Önkormányzat
– Szarvas Város Önkormányzata
– Szarvas Város Barátainak Köre
– NAIK-HAKI
– Cervinus Teátrum
– Békésszentandrás Nagyközség Önkormányzata
– Szarvasi Városi Könyvtár
– Körös-Maros Nemzeti Park
– Tiszai Vízirendészet
– Koszta József Múzeum – Szentes
– Szarvasi Arborétum
– Körös-Maros Nemzeti Park
– Magyar Akvakultúra Szövetség

A rendezvény megvalósítása során felmerülő közvetlen költségtételek:
– fesztiválsátor bérlés,
– színpadbérlés,
– elektromos lekötés díja,
– fellépők, előadók díjazása,
– kóstoltatás költségei,
– szociális blokk működtetése,
– rendezvénymoderátor díja,
– szitázott pólók készíttetése.

Szarvas, 2016. szeptember 16.